lunes, 17 de noviembre de 2014

ESCUDELLA I CARN D'OLLA (entrant)

Aquest és el plat més popular del nostre país: l'escudella i carn d'olla. Abans s'en consumia més sovint... actualment es limita a dies festius i especialment al dia de Nadal -25 de Desembre- 

Ingredients per a 6 persones: 
- 4 litres d'aigua en una olla gran
- 2 cuixes de pollastre
- 1 os de pernil
- 1 troç d'orella de porc
- 1 peu de porc 
- 100 grs. de carn "falda de vedella"
- 1 pedrè de gallina
- 1 pilota "veure la manera de fer-la"
- 1 pot de cigrons cuits -marca Ferrer-
- 300 grs. de patates
- 1 col d'olla petita
- 2 cebes
- 2 tomàquets
- 1 nap i 1 xirivía 
- 1 porro 
- 2 pastanagues
- 1 ramat d'api
- 2 talls de cansalada
- 1 botifarra blanca petita
- 1 botifarra negra petita
- sal


                                          L'escudella 


                                       La carn d'olla 


                                Els cigrons i les verdures

Recepte per fer la pilota:
Ingredients:
- 100 grs. de carn de vedella
- 100 grs. de carn magra de porc
- 50 grs. de cansalada
- 2 all 
- julibert
- 1 ou
- farina
- sal i pebre 
- una cullerada de pa ratllat

La carn, cansalada, all, julivert, sal, pebre i pà ratllat es passen per la màquina de trinxar i es fà la pasta que es posarà en un plat. 
Un cop ben axafada amb una forquilla, s'hi afegirà l'ou batut procurant que quedi tot ben remenat.
Amb la pasta es fà una pilota amb les mans, s'enfarina i es reserva en un plat.

L'escudella i carn d'olla: 
En una olla gran, hi posem 4 litres d'aigua. Quan bulli hi afegim els cigrons, la carn de vedella, l'òs de pernil, les cebes, els tomàquets, les pastanagues, el pedré de gallina i totes les herbes, deixant que bulli tot a foc lent durant 1 hora i mitja. 
Seguidament hi tirem la cansalada, l'orella i el peu de porc així com la pilota enfarinada.

Després de mitja hora hi posem la col trossetjada, les patates, les butifarres (blanca i negre) i mitja cullerada de sal.

Als 20 minuts comprobeu si està cuit.

Agafeu una safata gran i aneu posant amb una espàtula tot lo de dintre de l'olla. 
Solament tirareu l'api, el nap i la xirivía. El reste ho podeu aprofitar tot. Aixó és la carn d'olla que es mentjarà com a segon plat. Ho podeu amanir amb oli d'oliva.
El caldo el poseu en una olla més petita al foc i afegireu els galets -que haureu previament fet coura apart amb aigua-
ho deixareu coure 10 minuts a foc baix.
L'escudella la servireu com a primer plat. Hi podeu posar també formatge ratllat -de Parma- és més gustós... !!!

Avís: Cal anar amb compte amb la sal. A mida que aneu fent el brou, l'aneu provant, donat que si no, és possible que la sopa quedi amb un gust massa fort.

No hay comentarios:

Publicar un comentario