martes, 25 de noviembre de 2014

FILET DE BOU AMB SALSA DE PORTO I ACOMPANYAMENT (carn/segon) + ALTRES SALSES

Aquest segon és ideal per al dinar de Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any o Any Nou.

Ingredients per a 4 persones:
- 4 filets de bou d'uns 150/180 grs. cadascun
- 8 talls fins de bacó
- 4 llesques de pa de motlle
- 1 got de vi de Porto
- 2 cullerades de nata líquida, marca ATO
- 1 culleradeta de mantega de vaca dolç
- Oli d'oliva
- Sal i pebre

Per l'acompanyament:
- Patates petites
- Xampinyons o
- Espàrrecs del temps naturals 

Ingredients per a la salsa holandesa:
- 2 rovells d'ou
- 200 grs. de mantega de vaca dolç
- 2 cullerades de suc de llimona

Primer agafarem 4 llesques de pa de motlle sense crosta i les fregirem -volta i volta- amb una mica de mantega.
Les reservarem.

Salsa holandesa:
A continuació prepararem la salsa. Fondrem la mantega en un cassó -al bany Maria- i deixarem que es refredi. Batrem els rovells d'ou manualment amb unes varetes. Hi afegirem les 2 cullerades de suc de llimona i continuarem batent fins a obtenir una crema, doble que l'anterior. Hi afegirem poc a poc la mantega, sense deixar de remoure amb les varetes, fins a obtenir una salsa espessa. Ho amanirem amb sal i pebre i la mantindrem al bany maria a foc molt lent, per tal d'evitar que es talli.

Agafarem els filets i els embolicarem amb la cansalada lateralment - 2 talls per filet- subjectant-los amb un escuradents.

En una paella a foc viu, afegirem una mica d'oli d'oliva i rostirem els filets segons el gust de cada comensal. Els salpebrarem (amb sal gruixuda i pebre negre acabat de moldre) i els reservarem.
Al suc de la paella (resultat de rostir els filets), se li afegirà el vi de Porto i lligarem la salsa amb 2 cullerades de nata líquida

Col·locarem el pa de motlle en els plats de servir i posarem els filets a sobre. A continuació afegirem la salsa amb el Porto i la nata per sobre dels filets.

Els podem acompanyar amb patates petites, pelades i bullides prèviament i amb xampinyons (passats per la paella amb una mica de mantega i sal).
Si no teniu xampinyons podeu acompanyar-los amb espàrrecs del temps naturals, havent-los rostit prèviament amb oli d'oliva i sal en una paella.
La guarnició s'acompanyarà amb la salsa holandesa.











També podeu substituir les patates petites per puré de patates ... marca Maggi.

També podeu substituir la salsa de Porto per salsa a la mostassa o bé al pebre verd de Madagascar.


1. Salsa a la mostassa:

- 100 ml. de nata
- 2 cullerades de mostassa de Dijon
- El suc de mitja llimona

Muntar la nata amb el suc de llimona i amb la mostassa, fins que quedi una crema. 




2. Salsa al pebre verd de Madagascar.
- Oli d'oliva
- 1 ceba
- 1 cullerada de farina
- 1 got d'aigua calenta
- 1/2 porció de brou Maggi de carn
- 1 gotet de whisky
- Salsa anglesa Perrins
- Pebre verd de Madagascar en pot de vidre
- 2 cullerades de nata líquida

En un pot es posa al foc, oli d'oliva i una ceba ratllada. A continuació, quan la ceba està daurada, es tira la cullerada de farina i es remena amb una espàtula de fusta. A part es bull una mica d'aigua i se li posa mitjà porció de brou Maggi de carn. Un cop dissolt, es posa en el pot on hi ha la ceba ratllada i la farina i es torna a remenar fins que es faci una crema espessa. Se li afegeix el gotet de whisky, una mica de salsa anglesa Perrins i les 2 cullerades de nata líquida i es torna a barrejar.

Al final s'hi posa el pebre verd de Madagascar -són unes boletes de color verd- es dóna un parell de voltes amb la cullera i ja està feta la salsa.
La teniu que posar per damunt del filet de bou. 



4. Salsa al roquefort:
- 200 ml. de nata líquida
- 50 grs. de formatge roquefort (o formatge blau)
- 2 cullerades soperes d'oli d'oliva
- 1 mica de nou moscada

En un pot posem l'oli d'oliva i el formatge roquefort i ho deixem fins que es desfaci el formatge completament, remenant amb una cullera de fusta. Tot seguit hi afegim els 200 ml. de nata líquida i la mica de nou moscada ... Anirem remenant la salsa fins a obtenir una crema consistent ... Com més temps ho deixem coure més espessa es farà la salsa.

Servir calent.



No hay comentarios:

Publicar un comentario