lunes, 4 de mayo de 2015

CUIXA DE XAI AL FORN AMB PURE DE PATATES O COMPOTA DE POMES

Aquest plat és ideal per fer-ho un diumenge o dia festiu ... seria perfecte poder-lo cuinar per a tota la família ...

Ingredients: (per a 6 persones)
- 1 cuixa de xai d'1,5 kg. (li feu 5 senyals al damunt amb un trinxant)
- 1 gra d'all
- 1 cabeça d'alls
- 3 branquetes de romaní
- 250 ml. de xerès sec
- 150 ml. de xerès dolç
- 100 ml. d'oli d'oliva
- Sal
- Pebre
- mig got d'aigua
- Puré de patates o compota de pomes a triar ...

El primer pas a seguir serà deixar la cuixa de xai en maceració el dia anterior.
La fregareu amb la dent d'all, posant-li els alls sense pelar xafats, la sal i el pebre, el xerès sec i el xerès dolç, les branquetes de romaní, regant amb l'oli d'oliva i deixant-la a la nevera tota la nit.

L'endemà, al matí, la posareu al forn, havent escalfat prèviament a una temperatura de 250 º Després baixareu el forn a 200º i introduireu la cuixa de xai, li afegireu una mica d'aigua, deixant-ho coure a aquesta temperatura aprox. durant una hora i mitja. La anireu regant amb el suc durant la cocció ...
Ha de quedar ben daurada ...
Per donar-li al rostit un toc especial, podeu barrejar en un cassó 150 ml. de mel i 1 gotet de vinagre de vi blanc. Coure, remenant, fins que es redueixi. Seguidament pinzellar la carn amb aquesta preparació 10 minuts abans d'acabar la cocció.
Aquest darrer punt és opcional...

La podeu acompanyar amb un puré de patates -jo acostumo a fer servir la marca MAGI i li poso llet en lloc d'aigua, així com una mica de pebre, nou moscada i mantega de vaca dolça.

També podeu fer un puré o compota de pomes:
- Mig quilo de pomes
- 150 grs. de sucre
- Canyella en pols
- El suc de mitja llimona

Pelarem les pomes i les partirem a trossets regulars. Les posarem en una cassola juntament amb el sucre i el suc de mitja llimona. Es posen a coure a foc moderat durant mitja hora, xafant-les de tant en tant amb una forquilla.
Quan falten pocs minuts perquè la compota estigui feta, se li afegeix una mica de canyella en pols.
Es retira del foc i es refreda.
Les millors pomes per a la compota són les reinetes i en general les agredolces.

Com a primer plat podeu fer una amanida capritxosa ...
per exemple amb enciam, tomàquet, ceba, nous, formatge fresc blanc, alvocat, etc. amanint-la amb oli d'oliva verge, sal i pebre i vinagre de Mòdena.

Que passeu un feliç dia i bon profit ... !!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario