martes, 27 de octubre de 2015

PANELLETS CASOLANS (postre)

Ahir a la tarda, amb la meva filla Mireia, ens vam posar les piles ...
Primer vam anar a comprar tots els ingredients i després, cap a les 17 hores, començavam l'elaboració dels nostres panellets per a tota la family ... acabament:  a les 20,30 h. aprox.

Els panellets són típics de Catalunya, Aragó, València i Balears. Es mengen per Tots Sants: dia 1 de novembre i és unes postres tradicionals que s'acompanya amb castanyes i moniatos, així com amb vi dolç, tipus moscatell, Mistela, Jerez ...

Ingredients per fer la pasta ... calculeu que surtin uns 60 panellets aprox.

- 1050 grs. de farina d'ametlla
- 650 grs. de sucre
- 1 patata bullida amb pell o un moniato
- La pell d'una llimona, ratllada
- 2 ous sencers
- Paper de forn per a la safata (canviar-lo cada vegada que poseu panellets a coure)
- Tenir a part sucre glacé (per escampar) els panellets de cafè, avellana, xocolata, etc. per exemple ...

La Pasta: 
Es bull la patata amb la seva pell i es deixa refredar.
Es pela i es xafa la patata amb una forquilla.
Es barreja tot bé amb els altres ingredients i es fa una pasta. L'heu de treballar molt bé perquè quedi consistent.
Es deixa reposar 1 hora aprox.
S'escalfa el forn a 220º -

Panellets de pinyons:
A continuació us enfarineu les mans perquè la pasta no s'enganxi ... aneu agafant la pasta i feu boles -no molt grans-.
Un cop fetes, les unteu amb la clara lleugerament muntada ... tot seguit aneu enganxant els pinyons.
Abans de ficar-les en el forn, amb ajuda d'un pinzell, les pinteu amb el rovell de l'ou.

Temps de cocció: 5 minuts (quan vegeu que es dauren, és que ja estan al punt ... i les podeu treure ...)
A la safata de forn col·loqueu paper especial a la base i a continuació els panellets.

Per fer panellets de coco:
La pasta és la mateixa, només s'ha d'afegir 50 grs. de coco ratllat, donant-los una forma cònica irregular.
Temps de cocció: 3 minuts.

Per fer panellets de cafè:
Afegirem a la pasta 2 cullerades de cafè amb llet de Nescafé. Remeneu-ho bé amb la cullera de fusta.
Seguidament, i amb les mans, doneu la forma que vulgueu.
Normalment es fan boletes i amb un ganivet es procedeix a efectuar un tall per sobre (com si fos un gra de cafè)
Temps de cocció:  3 minuts. 

Per fer panellets d'avellana:
Planxeu les boles i poseu una avellana torrada al mig de cada un.
Temps de cocció: 3 minuts. 

Per fer panellets d'ametlla:
Es fa el mateix que amb els de pinyons i, al final, en lloc d'afegir pinyons, poseu ametlles torrades picades. Després els pinteu amb rovell d'ou i al forn.
Temps de cocció: 3 minuts. 

Per fer panellets de xocolata:
Cal afegir a la pasta 2 cullerades de xocolata en pols sense llet, remenant bé amb una cullera de fusta i els doneu la forma que us agradi al final ...
Temps de cocció: 3 minuts. 

Per fer panellets de codonyat:
Agafeu el codony i el talleu al llarg, fent tires d'uns 15 cm. aprox. de forma gairebé quadrada.
Poseu a sobre d'una taula per cuinar un tros de pasta, la allanáis i feu un requadre d'uns 16 cm. de llarg per uns 10/12 cm. d'ample.
Enmig de la pasta aplanada, col·loqueu una tira de codony ...
Seguidament la embolcalleu com si fessiu un caneló.
Aneu fent talls amb un ganivet al caneló, untant prèviament cada vegada el ganivet amb clara muntada.
Temps de cocció: 3 minuts. 

Al final també podeu escampar alguns panellets amb sucre glacé ...

No hay comentarios:

Publicar un comentario